Vonós tanszak

Vonós tanszak Active Image

Egy varázslatos hangszer

„…Néhány szót kívánok szólni egy hangszerrõl, melynél szebbet eddig emberi kéz nem alkotott, amelynek kezelése azonban minden másnál kényesebb és kiszámíthatatlanabb. Talán éppen ez a rendkívüli tulajdonság az, ami a hegedû varázsát még jobban megnöveli…”

– így írt Yehudi Menuhin, korunk egyik legnagyobb hegedûmûvésze.

A hegedû a legkedveltebb hangszerek közé tartozik; hangjának szépsége, érzelmi kifejezõkészségének rendkívül széles skálája révén nagyszerû szólóhangszer. Nem kevésbé fontos azonban zenekarban, kamarazenében játszott szerepe sem.

A kisgyerek, aki elõször jön hozzánk felvételizni, arra a kérdésre, hogy miért ezt a hangszert választotta, rendszerint azt feleli csillogó szemmel: „mert olyan szép a hangja”. Valóban, a hegedû dallamhangszer és a gyermek énekhangja közel áll a hegedû hangmagasságához. Máris megfogalmazhatjuk tanári munkánk, egész életünk célját: úgy kell növendékeinket bevezetni a hangszertanulás rejtelmeibe, hogy ne múljon el a csillogás szemükben, öröm legyen a hangszerrel való foglalkozás. Fontos, hogy egy óra se múljon el zenei élmény nélkül. Ez kezdetben a „Süss fel nap” elpengetése, késõbb esetleg egy Vivaldi koncert tétel. Tehát nagyon fontos a sikerélmény, mint az élet minden területén. Ezért közösek a félévi, év végi beszámolók, amikor a különbözõ tanszakokon tanulók egymást meghallgatják. Karácsonyi, év végi tanszaki koncerteket tartunk, segítjük növendékeinket az iskolai rendezvényeken való szereplésben. Haladó hagyomány, hogy évente 2 alkalommal „Vonós Gála” koncertet szervezünk, azzal a céllal, hogy minél több kis hegedûs lépjen fel a „világot jelento deszkákra”, azaz a pódiumra.

Szerepelnek növendékeink kerületi, fõvárosi rendezvényeken, országos versenyeken, büszkén mondhatjuk, hogy mindenhol megállják helyüket. Az arra érdemes növendékeket zenei pályára irányítjuk, felvételiztetjük a Szakiskolába. Itt említeném meg dr. Henz Ilona és Baranyai Valéria nevét, kik régen tanáraink voltak és számos mûvész, zenész, tanár nõtt fel szárnyaik alatt. Ezt a „hagyományt” visszük tovább: sok régi növendékünk tanul közép- és felsofokon, zenekari muzsikus, kamarazenész, tanár van köztük. A kerületben jelenleg is 2 volt növendékünk tanít.

Az évek során kialakultak az együttesek, a zenekarok. Jelenleg 3 egymásra épülõ vonószenekara van iskolánknak; a kicsik már 1-2 év tanulás után beülhetnek a kis zenekarba. Évente zenei szaktáborokat szervezünk, ahol a nyaralás mellett komoly szakmai munka folyik. Ezt a gyerekek szívesen végzik, sõt igénylik, mi pedig jótékony hatását a következõ tanévben is érezzük. Barátságok, jó kis közösségek alakulnak ki, ezért növendékeink zöme a zeneiskolai tanulmányok után is jár zenekarba, kamatoztatja megszerzett tudását saját maga és mindenki örömére.

Jelenleg a zeneiskolában 8 hegedûtanár tanít, a növendéklétszám 130 fõ. Úgy érezzük, hogy ezek a növendékek a zenével való foglakozás és munkánk hatására a környezetükbõl áradó káros hatások ellenére is értékes, becsületes emberekké válnak.

Bíró Zoltánné

 

2023/2024. TANÉV

 

 

TANÁR NEVE TANÍTOTT HANGSZER TAGOZAT
BARTAL ÁGNES HEGEDŰ JÓKAI
BARTÁNYI RÉKA NAGYBŐGŐ KÖZPONT
BOLLA MILÁN VONÓSZENEKAR VEZETŐ KÖZPONT
BOLYKY ZOLTÁN DIVERTIMENTO KAMARAZENEKAR KÖZPONT
EGYED-SZABÓ SÁRA HEGEDŰ ZUGLIGET
FÁBIÁN KLÁRA GORDONKA ZUGLIGET
KELENHEGYI ESZTER GORDONKA, TÜCSÖKZENEKAR KÖZPONT, TAMÁSI
KIRKÓSA TAMÁS GORDONKA JÓKAI, KÖZPONT
KIRKÓSA TÜNDE GORDONKA PANNONIA SACRA
KOVÁCS BORBÁLA ZSUZSANNA HEGEDŰ KÖZPONT
KRANABETH-FADIL NAGHAM HEGEDŰ ARANY
MASSÁNYI-TOLNAI CSILLA HEGEDŰ TAMÁSI
PATAKI ANNA HEGEDŰ ELTE
SZALÓKYNÉ UHRNER JUDIT KORREPETÍTOR KÖZPONT, PANNÓNIA SACRA , KÓS, JÓKAI, TAMÁSI, ZUGLIGET
SZENTIMREI NOÉMI HEGEDŰ VIRÁNYOS
SZILÁGYI CSENGE KORREPETÍTOR KÓS, ARANY, JÓKAI, KÖZPONT, VIRÁNYOS, ZUGLIGET, ELTE, TE GYAKORLÓ
TORNYI BEÁTA HEGEDŰ PANNONIA SACRA, KÖZPONT, ZUGLIGET
TÖRÖKNÉ KINCSES GABRIELLA HEGEDŰ TE GYAKORLÓ
UGRON KINGA ANNA HEGEDŰ KÓS
VITÁLYOS BENCE HEGEDŰ PANNONIA SACRA