Szolfézs tanszak

Szolfézs  tanszak Active Image


Cél: a magyar zenekultúra

„A zene gazdagítja a kedélyt, nemesíti az ízlést, fogékonnyá tesz más szépségek iránt.”

Bárdos Lajos

Az elmélet szak közismertebb nevén a szolfézs tanszak kötelezõ jellegénél fogva nem a legnépszerûbb tárgy a diákság körében, pedig nem szolgált rá erre a minõsítésre. A hangszertanulás önmagában nem ad zenei mûveltséget. Az elméleti tárgy az, amelyik szélesköru zenei ismereteket nyújt, az ösztönös zenei képességeket tudatossá teszi.

Szolfézsra azért van szükség, hogy aki zenét tanul, ne legyen zenei analfabéta. Ehhez pedig az kell, hogy a hallása, zenei képességei és általános zenei mûveltsége együtt fejlõdjön hangszertechnikai tudásával.Kevesen tudják, hogy a tanszakon tanító tanárok maguk is aktív muzsikusok, kórust vezetnek, vagy énekelnek.

Növendékeink gyakran felteszik a kérdést: miért lettünk szolfézs tanárok? Tanuló éveinkben voltak olyan karizmatikus tanár egyéniségek, akik kulcsot adtak kezünkbe a zenéhez, a zene világának megértéséhez és az ebbõl fakadó öröm megéléséhez. Mi magunk is erre törekszünk, hogy ezt a zeneszeretet átadjuk növendékeinknek.

A kor követelményeinek megfelelõen bovítettük tantárgyi kínálatunkat, szélesítettük a választható tárgyak körét is. Pl: zeneirodalom, zenetörténet, egyházzene, collegium musicum. A tanszakon folyó munkáról a szülõk is képet kaphatnak a nyílt órák látogatásával, az évente megrendezett Elõképzos Találkozón, melyen az egész zeneiskola bemutatkozik.

Növendékeink szakmai színvonalát fémjelzi, hogy a fõvárosi és országos versenyeken eredményesen helytállnak. Az elmúlt évtizedek alatt számos olyan tanulónk volt, aki egy életre elkötelezte magát a szolfézs tanítása mellett. Közülük többen iskolánkban kezdték tanári pályafutásukat.

Kodály Zoltán írja:

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elõdök kultúrája egy-kettõre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Minden teendõnk egyetlen szóban foglalható össze: nevelés. Cél: magyar zenekultúra.”

Sánta Márta
volt tanszékvezető

2023/2024. TANÉV

 

TANÁR NEVE TANÍTOTT HANGSZER TAGOZAT
DÉKÁNYNÉ LŐRINCZ HENRIETT SZOLFÉZS ELTE
FÁY LUCA BORÓKA SZOLFÉZS VIRÁNYOS, PANNONIA SACRA
JORDANOV ENIKŐ MAGÁNÉNEK KÖZPONT
KÁRPULE FERENC SZOLFÉZS ARANY
MÁRIÁSSYNÉ SÁRI ANDREA SZOLFÉZS, ZENEIRODALOM, ZENEELMÉLET ELTE, TF GYAKORLÓ
NÉMETHYNÉ HAVAS KATALIN SZOLFÉZS PANNONIA SACRA
SAVANYA ANNA SÁRA SZOLFÉZS KÖZPONT
TÓTH RENÁTA ZSANETT SZOLFÉZS JÓKAI
UDVARDINÉ SZALATNYAI ERIKA SZOLFÉZS KÓS, TAMÁSI
ZULAUF EMESE / TANSZAKVEZETŐ SZOLFÉZS, B-S SZOLFÉZS, LEÁNYKAR ZUGLIGET, KÖZPONT, KÓS